Wat zijn zelfvoorzienende voertuigen?
In het algemeen is een zelfvoorzienend voertuig een recreatievoertuig dat alle essentiële diensten voor een kampeervakantie kan leveren zonder afhankelijk te zijn van andere energie- of waterbronnen. Dit type camper is uitgerust met een autonoom stroomopwekkingssysteem, zoals een zonnepaneel of een generator, en kan ook een geïntegreerde watertank hebben die voor irrigatie of andere doeleinden kan worden gebruikt.
Bovendien zijn zelfvoorzienende voertuigen vaak uitgerust met een waterzuiveringssysteem waarmee leidingwater als drinkwater kan worden gebruikt. Deze recreatievoertuigen kunnen een uitstekende keuze zijn voor kampeervakanties, omdat ze alle essentiële diensten bieden zonder afhankelijk te zijn van andere energiebronnen. Zonnepanelen en back-up generatoren zijn slechts enkele van de elementen die helpen om voertuigen zelfvoorzienend te maken. Bovendien beschikken de meeste zelfvoorzienende voertuigen over een volledig uitgeruste keuken, een eigen badkamer en een comfortabele leefruimte. Deze recreatievoertuigen zijn dus perfect voor kampeervakanties, omdat ze alle essentiële diensten bieden zonder afhankelijk te zijn van andere energiebronnen.
Zelfvoorzienende voertuigen worden ook wel ‘off-grid’ campers genoemd omdat ze niet afhankelijk zijn van een extern energienetwerk. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, zodat u degene kunt kiezen die het beste bij uw behoeften past.
Waar komen zelfrijdende voertuigen het meest voor?
In Europa zijn zelfrijdende voertuigen vooral populair in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten zijn zelfrijdende voertuigen wijdverspreid in het hele land en vooral populair in plattelandsgebieden. In Australië zijn ze verspreid over het hele continent en vooral populair in afgelegen gebieden.
De voor- en nadelen van voldoende auto’s
Zelfrijdende voertuigen hebben verschillende voordelen. Ten eerste besparen ze geld omdat ze tijdens de reis niet in hotels of andere accommodaties hoeven te verblijven. Bovendien bieden campers meer privacy dan andere accommodaties. Ten slotte zijn zelfvoorzienende voertuigen over het algemeen zeer ruim, zodat u alles wat u voor de reis nodig hebt, kunt meenemen. Een ander voordeel betreft de ecologie. In feite is het veel ecologischer om afvalwater mee te nemen in de bestelwagen in plaats van het gewoon op de grond te dumpen. Zo wordt de volksgezondheid beschermd.
Helaas hebben zelfvoorzienende voertuigen ook enkele nadelen. Ten eerste zijn ze over het algemeen duurder dan andere accommodaties. Bovendien moet de camper veilig kunnen rijden en parkeren. Ten slotte mag niet worden vergeten dat zelfvoorzienende voertuigen niet geschikt zijn voor alle klimaten en weersomstandigheden.
Ondanks deze nadelen kiezen veel reizigers er toch voor om een zelfrijdend voertuig te huren voor hun vakantie. Zij bieden namelijk een mate van vrijheid en flexibiliteit die andere accommodaties niet kunnen bieden. Als u ervoor kiest om een self-drive camper te huren, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen om ervoor te zorgen dat u het beste krijgt voor uw behoeften.
Zelfvoorzienende voertuigen in Nieuw-Zeeland.
Als u in Nieuw-Zeeland met een camper reist en wilt kamperen, moet u ervoor zorgen dat uw voertuig ‘autonoom’ is. Sommige campings, met name die welke zijn aangewezen voor Freedom Camping, zijn alleen toegankelijk voor autonome motorvoertuigen die over de nodige certificaten beschikken. De hoge boetes voor overtredingen zullen ongetwijfeld uw reisbudget schaden. U kunt hier lezen over het vrijheidsreglement van 2022.
In het algemeen heeft u met een autonoom voertuig toegang tot alle campings in Nieuw-Zeeland. Veel campings, zelfs de gratis campings, geven geen toegang aan voertuigen zonder zelfcontrolecertificaat. Er zijn ongeveer 340 gratis campings in heel Nieuw-Zeeland. Dit geeft u meer vrijheid om u te verplaatsen in dit ongelooflijke land zonder voortdurend te moeten zoeken naar toiletten, douches en water.
De laatste jaren hebben lokale overheden in Nieuw-Zeeland de vrijheid om te kamperen beperkt omdat bezoekers het milieu beschadigen door afval achter te laten op parkeerplaatsen, in pittoreske gebieden en langs stranden.
Aan de hand van de sticker links vooraan op de voorruit of op de achterkant kunt u zien of de camper die u koopt of huurt een zelfstandige camper is.
Als u lid bent van de New Zealand Motor Caravan Association (NZMCA) en een camper hebt gekocht die volgens u aan de eisen voldoet maar niet over de zelfvoorzieningscertificering beschikt, kunt u voor ongeveer NZ$55 een inspectie en certificering krijgen.
Vanaf de datum van de eerste inspectie moet u maximaal vijf werkdagen wachten voordat het certificaat wordt verzonden. Het voertuig hoeft gedurende vier jaar geen andere inspectie te ondergaan. Telkens wanneer u uw voertuig op enigerlei wijze wijzigt, moet u een nieuwe keuring ondergaan.
Na het slagen voor de keuring ontvangt u per post uw certificaat, de bovengenoemde blauwe sticker of en een vensterkaart. De kaart moet in de voorruit naast de kentekengegevens worden geplaatst, terwijl de sticker duidelijk zichtbaar achterop het voertuig moet worden aangebracht.
WARNING:
Wees voorzichtig bij het kopen van een gebruikte camper. Sommige mensen proberen hun voertuig voor te stellen als een gecertificeerde zelfstarter door de achterste stickers te stelen of te herdrukken.
Hoeveel kost de certificering?
De certificering van voertuigen heeft geen vaste kosten, omdat elke afgevende instantie en elke inspecteur zijn eigen tarieven voor certificering en inspectie vaststelt. Hoewel het lidmaatschap van een campingorganisatie duur is, zijn er veel voordelen, waaronder sterk gereduceerde certificeringskosten. Kijk in je buurt en vraag naar de prijzen!
Voor certificering vereiste kenmerken
Om gecertificeerd te worden en de sticker te ontvangen, moet het voertuig het volgende hebben:
- Een gootsteen aangesloten op een afgesloten afvalwatertank en waterslot.
- 3 meter voor gemonteerde tanks of voldoende lengte voor aansluiting op een verzegelde draagbare evacuatietank.
- Grijs/zwart afvalwatertank: indien de capaciteit kleiner is dan die van de drinkwatertank, moet 12 liter per persoon gedurende drie dagen worden gelucht en gecontroleerd.
- Een afvalcontainer met een deksel.
- 12 liter vers water per persoon per dag gedurende drie dagen.
- Toiletten (vast of draagbaar). Ze moeten in de camper kunnen worden gebruikt en elke persoon moet over minimaal 3 liter voor drie dagen beschikken.
Andere nuttige informatie:
- Vergeet niet dat u verantwoordelijk bent voor het veilig en duurzaam legen van afvalwater uit uw eigen camper wanneer dat nodig is. De oplossing is het gebruik van “stortplaatsen” om het afvalwater te lozen.
- Om afvalwater van uw camper veilig af te voeren. Er zijn veel stortplaatsen in heel Nieuw-Zeeland. Neem contact op met uw lokale I-Site om te weten waar ze zijn. Ze worden vaak getoond op de meeste lokale kaarten en camping apps.