Vrijheid – Natuur – Ieder zijn recht – Wild kamperen – Zweden. Het klinkt zo eenvoudig. Dat is zo, maar niet altijd, want alleen als je een paar basisregels volgt, kun je de beste vakantie van je leven hebben in Zweden tijdens het wildkamperen.
Wildkamperen in Zweden – Wat is dat?
Volgens de definitie betekent wildkamperen dat je je stoel en tafel opzet op een plek waar geen officiële camping of kampeerplaats is en er eventueel zelfs overnacht. Het maakt niet uit of u alleen reist met een rugzak en slaapzak, een tent, een auto, een caravan of een camper. Voor gepassioneerde wildkampeerders betekent dit alles leven in harmonie met de natuur, het kamp opzetten waar je wilt, daar overnachten en genieten van het gevoel van avontuur en vrijheid.
Overigens is er een vorm van kamperen die heel dicht bij wildkamperen komt en in ieder geval legaal is: vraag de boer, paardenhouderij enz. of je er misschien een of twee nachten mag blijven. Soms kun je dit voor weinig of geen geld doen. U moet echter uw waardering tonen en op zijn minst de producten kopen die zij aanbieden.
Für und Wider des Wildcampens in Schweden
Een van de voordelen is duidelijk, zelfs voor niet-kampeerders: u bespaart op verblijfskosten. Voor liefhebbers van wild kamperen zijn er echter andere, begrijpelijke voordelen: Je kiest je eigen plekje ter plaatse, wat meestal betekent dat je midden in de natuur zit, waar het rustig en romantisch is. Bovendien zal iedereen die in een open kantoor, aan de lopende band of in het algemeen op een werkplek met veel mensen werkt, de eenzaamheid waarderen. Dus geen schreeuwende kinderen, geen blaffende honden, geen autogeluiden, geen gesnurk van de buren of geschreeuw van ruziënde vakantiegangers. De enige geluiden die je zouden kunnen storen zijn die van dieren die ritselen in de struiken, vogels die tsjirpen of je eigen hartslag, wanneer je hart zou kunnen barsten van vreugde. Oh ja, je hoeft je ook niet te houden aan de regels die gelden voor campings. Nou, als dat niets is?
Waar voordelen zijn, zijn natuurlijk ook nadelen. Als je gaat wildkamperen, moet je het doen zonder elektriciteit en vers brood in de ochtend. Maar maak je geen zorgen! Omdat je dat kunt verdragen! U zult het ook moeten stellen zonder de sanitaire voorzieningen van een camping met warme douches enz. Dat kan jij ook! Dit alles geldt natuurlijk minder voor kampeerders die zowel hun douche als hun toilet, misschien zelfs hun elektriciteitsomvormer aan boord hebben en zelfs meerdere dagen zelfvoorzienend zijn dankzij een zonnesysteem. Waar je ook mee reist, je moet rekening houden met het nadeel dat je – afhankelijk van waar je staat – uitgezet wordt of zelfs gevraagd wordt te betalen.
Gedragsregels
Degenen die wild kamperen moeten zich aan bepaalde dingen houden, zodat wij kampeerders niet nog meer in diskrediet raken dan soms al het geval is. De eerste regel is: laat de site zoals je hem gevonden hebt! Dit geldt natuurlijk alleen als je een echt schone site hebt gekozen. Maar eerlijk gezegd, wie zou vrijwillig kamperen op een vuilnisbelt?
Regel nummer 2 is: Wees geen obstakel – noch voor mensen, noch voor dieren of planten!
In detail betekent dit:
- Laat geen afval achter!
- Als u met een camper reist, mag u nooit grijs water of het toilet legen of lozen buiten de aangewezen aan- en afvoerplaatsen.
- Geen open vuur! (Tenzij er een officiële open haard is).
- Kampeer niet op wandelpaden of in woonwijken.
- Eén nacht op één plaats is genoeg!
- Wildkamperen in natuurgebieden moet worden vermeden, tenzij het is toegestaan of gedoogd.
- Als er al meer dan één tent of camper op de camping staat, moet u verder gaan; u wilt immers geen nieuwe camping openen.
- Houd rekening met nestelende vogels en bloeiende planten!
Zweden, het land van Köttbullar & Pipi Langkous
Zweden, het land van onze kinderboeken, het land van bossen, meren en eilanden, het land van elanden, trollen en bosbessen. Hier ben je nog steeds één met de natuur. Hier wacht u het (wilde) kampeeravontuur. Hier kun je je veilig voelen!
Bijna geen enkel ander Europees land is zo populair bij kampeerliefhebbers als Zweden. Hier kun je kilometers rijden of wandelen zonder te verdwalen in de stroom menselijke toeristen, hier gebeuren “wonderen” – denk maar aan de Aurora Borealis -, hier vind je een goed ontwikkeld wegennet, en hier gelden de “Allemansrätten”, het “recht van de man”… Echt?
Wildkamperen in Zweden in het land van de elanden
Het “allemansrecht” wordt in ons land vaak verkeerd geïnterpreteerd: Veel kampeerders, caravanners of backpackers denken dat het een soort “vrijbrief” is en dat ze alles kunnen doen wat ze willen in de natuur. Stop! Dit is helemaal niet het geval!
De “Allemansrätten”, gewaarborgd door de Zweedse grondwet, is een oude wet die het openbaar gebruik van de natuur, het vrije verkeer daarin, regelt. Dit betekent dat je je vrij kunt bewegen in weilanden, velden, bossen en meren zonder te worden weggejaagd. Natuurlijk, alleen als je niet door het midden van een moestuin loopt!
De wet zegt dat je overal in Zweden mag fietsen, wandelen, fietsen of kamperen zolang je je houdt aan de regel “Respecteer mens en natuur! Enkelvoudige overnachtingen, d.w.z. wild kamperen, zijn toegestaan. Uitzonderingen zijn particuliere tuinen, bewoonde woongebieden of in het zicht daarvan, en gecultiveerde landbouwgrond.
Klinkt dit allemaal verleidelijk? Het is, zolang je je aan de gegeven juridische situatie houdt. En dat betekent meer precies:
Wild kamperen in Zweden is toegestaan voor één tot drie nachten, als noch de natuur noch mensen worden gestoord en geen verbodsborden worden genegeerd. Wildkamperen in natuurgebieden en nationale parken is echter verboden. Slapen onder de blote hemel is daarentegen ook hier toegestaan. Klinkt ingewikkeld. Dus in geval van nood, kun je dan naast je camper slapen?
Vakantiegangers die in hun auto, caravan of camper willen overnachten buiten de officiële kampeer- en parkeerterreinen mogen maximaal 24 uur aan de kant van de weg of op aangewezen plaatsen staan. In het weekend of op feestdagen wordt de termijn verlengd tot de volgende werkdag. Overigens: volgens de wet is overnachten op privéterrein verboden, zelfs met toestemming van de eigenaar.
Conclusie: Gratis kamperen voor kampeerders met tenten, ja! Caravan- en camperbestuurders mogen dit echter officieel niet!
En nu?
Laat je niet afschrikken! De werkelijkheid is meestal anders: Talrijke officiële camperplaatsen wekken de indruk – vooral in afgelegen gebieden – dat men hier wild kampeert. Geen drukte! Midden in de natuur.
Bovendien hebben de vele meren in Zweden bijna altijd barbecueplaatsen en/of parkeerplaatsen direct aan de oever of in ieder geval dicht bij de oever, waar je overdag of zelfs ’s nachts veilig kunt kamperen. Van “campinggedrag” – d.w.z. luifels, tafels en stoelen en alle huishoudelijke artikelen buiten – moet echter worden afgezien.
Nog een tip: als een weg als een doodlopende weg het bos inloopt, naar een meer of naar zee, controleer dan je navigatiesysteem of Google Maps, want in veel gevallen eindigt de weg op een – meestal eenzame – parkeerplaats waar je gemakkelijk kunt staan en overnachten. Tenzij er verbodsborden staan…
Geniet van wild kamperen in Zweden en de eindeloze vrijheid! Ideale tochten kunnen worden gemaakt door Midden-Zweden, waar dichte bossen uitnodigen tot absolute zuurstoftherapie, paddenstoelen en bessen om je vol te vreten, maar ook meren om te kanoën. U vindt altijd wel een plek om te overnachten, ver weg van de bewoonde wereld.
Je kunt natuurlijk ook gaan wildkamperen in het noorden van Zweden en je vergapen aan het poollicht. Maar wees voorzichtig en kleed je warm aan: Het klimaat is hier veel harder!
Als u zin heeft, kunt u ook de buurlanden Denemarken en Noorwegen ontdekken!
Overweeg
Het is verboden met motorvoertuigen van welke aard ook over het terrein te rijden, buiten de aangewezen wegen. Privé wegen en paden zijn gesloten voor campers en auto’s!
Een tip voor het einde
Vraag het in de gemeenschappen, ze kunnen je vaak een plek geven waar je kunt staan.