Ergert u zich aan de drukte en het lawaai in de stad? Verlangt u naar rust en onderdompeling in de natuur? Pak dan je koffers en verken IJsland, het eiland van “vuur en ijs”. Een landschap van adembenemende schoonheid wacht hier op u. Ruige vulkanen, indrukwekkende gletsjers en hete bronnen, zogenaamde geisers, zullen u een totaal nieuwe levenshouding geven. Om IJsland te ontdekken, moet u met de auto of de camper reizen, want er is geen spoorwegvervoer voor passagiers. Taxi’s en bussen zijn ook erg duur. Zoals bij elke reis naar het buitenland met uw eigen of gehuurde voertuig, is het raadzaam om van tevoren uit te zoeken welke regels er gelden voor het rijden in IJsland.
Wegennet in IJsland
Trap het gaspedaal langzaam in, houd je aan de snelheidsbeperkingen en ga op weg naar de grote vrijheid van de Ringweg. Deze goed onderhouden route, 1.332 kilometer lang, loopt rond IJsland en lijkt op landwegen in Duitsland. Gezien de fascinerende natuur die u omringt, zou u in de verleiding kunnen komen om van deze route af te wijken om het binnenland van het eiland te doorkruisen. Maar rijden in IJsland is niet zo gemakkelijk als je zou denken. Tochten buiten de ring zijn soms verboden of aan voorwaarden gebonden, en kunnen ook enkele uitdagingen en gevaren opleveren.
De zogenaamde F-wegen die landinwaarts leiden zijn hoogland gravelwegen die alleen voor terreinwagens zijn toegestaan. Met uitzondering van 4×4-campers met vierwielaandrijving worden motorhomes niet geschikt geacht voor gebruik in het hoogland. De F-wegen zijn gesloten van november tot mei/juni. Vaak kom je op deze onverharde wegen ook in de situatie dat je door een beekje moet rijden. Deze zogenaamde doorwaadbare plaats vereist veel vaardigheid en een vooruitziende blik van de bestuurder, want een beekje kan bij regen snel in een woeste rivier veranderen, wat op de terugweg een probleem kan blijken te zijn. Of er kan een grote steen op de bodem van de waterloop liggen die schade aan het voertuig kan veroorzaken.
IJsland heeft ook veel enkelbaans bruggen, alleen al 39 op de ringweg. U moet deze met beperkte snelheid benaderen, want voorzichtigheid is niet de moeder van het plezier, maar de moeder van het porselein. Bij tegemoetkomend verkeer heeft degene die het eerst bij het kruispunt is voorrang. U moet dit recht echter niet opeisen, vooral omdat rijden in IJsland altijd met wederzijds respect gepaard gaat. Misschien kent de ander de regels voor het oversteken van een brug niet?
Rechts verkeer is de regel op het eiland. Het rijden in IJsland is vlot maar ontspannen en wordt gekenmerkt door beleefdheid. Voetgangers hebben altijd voorrang, ook als zij niet bij een zebrapad zijn en toch de weg willen oversteken. Rijden in IJsland betekent de tijd nemen, je niet van A naar B haasten en respect tonen voor anderen.
Algemene verkeersregels in IJsland
Op het vulkanische eiland in de Noord-Atlantische Oceaan gelden vele voorschriften, zoals die internationaal bekend zijn. In tegenstelling tot sommige andere landen, waar men lakser is, leidt niet-naleving in IJsland tot draconische maatregelen, zoals extreem hoge boetes en zelfs de schorsing van het rijbewijs. Boetes kunnen door de politie direct ter plaatse worden geïnd.
- Snelheid
- Binnen de bebouwde kom is 50 km/u of 30 km/u toegestaan.
- Op niet-lokale asfaltwegen mag met de auto of de camper 90 km per uur worden gereden.
- Op gravelwegen buiten de bebouwde kom moet een snelheidsbeperking van 80 km/u in acht worden genomen.
- Alcohol
- In IJsland geldt de limiet van 0,5 promille.
- Mobiele telefoon
- Het is alleen toegestaan de mobiele telefoon in de handvrije modus te gebruiken.
- Licht
- Het is verplicht de klok rond de koplampen aan te zetten.
- Veiligheidsgordel
- Het dragen van de veiligheidsgordel is een must, evenals het plaatsen van kinderen in geschikte zitjes.
- Banden
- Van begin november tot medio april moeten voertuigen zijn uitgerust met winterbanden.
Verkeersbord
Net als in Duitsland bijvoorbeeld, worden verkeersborden in IJsland in de volgende drie categorieën onderverdeeld: Verboden, Verplichte of Gevaarlijke tekens. Bovendien zijn er informatieborden met speciale instructies voor toeristen, maar ook voor bewoners.
De meeste borden spreken voor zich en lijken op die in andere landen van de wereld. De enige verschillen zitten in het kleurenschema. De overwegend ronde verbodsborden hebben een rode rand en een gele achtergrond. Verplichte borden hebben een blauwe achtergrond en witte rand. De meeste gevaarsborden hebben een driehoekige vorm, een rode rand en een gele achtergrond.
Veel informatieborden en borden die de aandacht vestigen op een gevaar zijn het gevolg van de bijzondere kenmerken van een vulkanisch eiland en zijn vooral buiten de steden te vinden. Deze omvatten, onder andere:
- Gevaarstekens waarschuwen voor een onduidelijke heuveltop. U moet hier bijzonder alert zijn en rekening houden met mogelijke tegenliggers, ondanks de geringe verkeersdrukte in IJsland.
- Gevaarstekens waarschuwen voor een rivieroversteek. Dit vereist een auto met vierwielaandrijving en voldoende hoogte. Er zijn veel autoverhuurbedrijven die het oversteken van rivieren uitdrukkelijk verbieden. Wie het aandurft en bijvoorbeeld vast komt te zitten, moet de kosten van herstel uit eigen zak betalen.
- Informatieborden met een witte “M” op een blauwe achtergrond. Zij geven aan dat er alternatieve routes zijn op smalle wegen.
- Informatieborden waarop een camera is afgebeeld. Dit zijn geen tips dat het gebied de moeite waard is om te fotograferen. Ze zijn eerder een aankondiging van snelheidscontroles. Als u een zogenaamd lusplein ontdekt, bent u in de buurt van een bezienswaardigheid.
- Informatieborden met de afbeelding van een badende persoon en een thermometer. Hier heeft u de mogelijkheid om te ontspannen van uw autorit in een van de vele verwarmde buitenzwembaden in IJsland.
Rijden met een camper in IJsland
In IJsland is het sinds enkele jaren verboden om uw camper in bewoonde gebieden of buiten campings te parkeren. Maar met meer dan 60 campings waar er meestal voldoende vrije plaatsen zijn, mag het geen probleem zijn om uw voertuig onder te brengen. Bovendien bieden sommige boerderijen ook camping aan. De meeste campings zijn open van ongeveer half mei tot eind augustus.
Zoals overal in Europa zijn de voorzieningen verschillend, wat tot uiting komt in de prijzen. Gemiddeld variëren ze van twaalf tot 15 euro per persoon per nacht. Extra kosten zoals elektriciteit moeten meestal apart worden betaald.
Vanwege de snel veranderende en vaak extreme weersomstandigheden in IJsland is het raadzaam om uw reisroute met de camper daarop aan te passen. Als er ergens een sterke wind wordt voorspeld, is het beter een gebied te kiezen waar het niet zo hard waait. Voor kampeerders is het ook een goede tip om een terreinfiets mee te nemen, aangezien niet alle campers het binnenland in mogen. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om de schoonheden van het eiland te ontdekken en tegelijkertijd te genieten van een vakantie in uw stacaravan.
Verzekering voor het voertuig
Naast een omniumverzekering is het zinvol een aanvullende verzekering af te sluiten voor ruiten, onderzijde en banden, aangezien deze delen van het voertuig gemakkelijk beschadigd kunnen worden door steenslag. Sommige autoverhuurbedrijven bieden u ook een verzekering tegen schade aan de auto als gevolg van as en zand. Het beste is om de voorwaarden van uw contract zorgvuldig te lezen om na te gaan welke schade al gedekt is.
Tips
- Als u stopt om foto’s te maken in de eindeloze uitgestrektheid van de hooglanden, parkeer uw auto dan tegen de wind in, zodat de windvlagen niet de deuren van uw auto blazen als u uitstapt. U mag echter alleen in de rijrichting parkeren.
- Controleer de bandenspanning regelmatig na een rit op grindwegen.
- Kom meer te weten over de huidige weersomstandigheden, vulkanische activiteit, waterpeil en lawinegevaar. Er zijn heel goede apps voor. Plan uw route op basis van de meest gunstige omstandigheden en houd u daar niet aan. Als u met een camper wilt reizen, zorg er dan voor dat de wind niet sterker is dan 15 m/s.
- Concentreer u tijdens het rijden, want u moet altijd rekening houden met overstekende dieren, zoals paarden of schapen. Als een kudde schapen zich voor uw voertuig verzamelt, kunt u ze voorzichtig stapvoets aan de kant van de weg voorbijrijden. Als u per ongeluk een dier raakt, moet u het alarmnummer 112 bellen, dat de politie zal bellen. Terwijl u wacht op de politie, zet u uw alarmlichten aan en hangt u een gevarendriehoek op. Dit dient niet alleen om andere weggebruikers te waarschuwen, maar beschermt ook tegen de wraak van onvoorspelbaar reagerende moederdieren van bijvoorbeeld gewonde veulens of lammeren.
- Neem een verrekijker mee, want je zult niet alle delen van het eiland zo dicht kunnen zien als je zou willen.
Conclusie: Met de auto op pad in IJsland
Het eiland van “vuur en ijs” kijkt uit naar uw bezoek. Uw tijd weg van de dagelijkse sleur zal niet te vergelijken zijn met een ontspannende vakantie aan een strand van de Middellandse Zee. In IJsland wacht u eerder een mengeling van sensatie en ontspanning van een bijzondere soort, want de unieke natuur laat zich zowel van haar dreigende als van haar verbluffend mooie kant zien. Maar als u zich aan de voorgeschreven gedragsregels houdt, staat u aan de veilige kant, zodat u zich het rijden in IJsland als een onvergetelijke ervaring zult herinneren.
Globetrotters zijn op zoek naar het buitengewone en gaan graag verder dan het reguliere toerisme. Ben jij één van hen? IJsland wordt nog steeds beschouwd als een insider tip. Maar het aantal vakantiegangers dat dit eiland als bestemming voor zichzelf ontdekt, neemt toe. Aarzel dus niet lang meer, zet de avontuurlijke turbo aan en maak per auto of camper kennis met het rustieke en wrange land van de Vikingen!