Er zijn veel verschillende tenten op de markt. Voor veel mensen is het niet eenvoudig om het perfecte model voor hun behoeften te vinden. De volgende gids zal je helpen bij het maken van jouw keuze. Wee leggen je, onder andere, uit welke verschillende soorten tenten er zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een tent.
Waar moet ik rekening mee houden bij de aankoop van een tent voor de op camping?
Bij het kopen van een tent zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Hij moet immers zo lang mogelijk meegaan en perfect aansluiten op jouw behoeften.
Bouw
Er zijn tal van soorten tenten, die onder andere ook verschillen in hun constructie. Als je beschermd wilt worden tijdens lange wandelingen, moet je kiezen voor een model met een waterdicht buitendoek van polyester of nylon. De binnentent moet daarentegen ademend zijn en de ideale luchtcirculatie bieden. De insectennetten moeten goed te sluiten zijn.
Ingangen
Een tent met twee ingangen is erg handig. Op warme zomerdagen kan hij een fijne bries doorlaten. Bij stormachtig weer kun een tent met twee openingen je leven een beetje gemakkelijker maken, omdat je altijd één opening hebt die beschermd is tegen de wind.
Ventilatie
Elke tent moet enkele ventilatieopeningen hebben. Het kan voorkomen dat er zich in de tent condenswater ophoopt. Ideaal is wanneer twee ventilatieroosters tegenover elkaar staan voor een goede tochtmogelijkheid. Het handigst is wanneer ventilatieroosters van binnenuit open- en dicht kunnen.
Bliksemafleiders en tentstokken
Een tent moet voorzien zijn van een aantal electriciteitswegen, zodat hij altijd veilig is, zelfs bij stormachtig weer. Het is het beste als ze kunnen worden aangesloten op de stokken. Deze laatste moeten gemaakt zijn van een robuust maar licht materiaal zoals aluminium of carbon. In de meeste variaties worden de afzonderlijke onderdelen met een elastische band met elkaar verbonden.
Waterkolom
Bij de aankoop van een tent moet je ook letten op de waterindicator van de verschillende modellen. Dit geeft de waterdruk aan die het buitenste materiaal kan weerstaan. Als de waarde wordt bereikt, druipt er vocht in de tent. Voor het kamperen in gematigde gebieden is een waterkolom van ongeveer 5.000 millimeter meestal voldoende. In regelmatig regenachtige gebieden moet de waarde echter iets hoger zijn (8.000 of meer).
Vloer
De vloer van een tent moet probleemloos alle belastingen kunnen weerstaan en moet daarom van iets dikker materiaal zijn. Het moet ook mogelijk zijn om de zijkanten van de tent ongeveer acht tot tien centimeter op te tillen. Dit zorgt ervoor dat er geen water in de tent loopt als het regent.
Tenten voor verschillende gebieden
Kamperen in warme gebieden
Als je vaker in warme gebieden wilt kamperen, heb je een tent nodig die niet te snel opwarmt. Daarom moet je ervoor zorgen dat je tent een goed ventilatiesysteem heeft. De beste manier om dit te bereiken is als je tent twee openingen tegenover elkaar heeft. Het is ook handig om er een te kopen in een lichte kleur, omdat ook dit minder snel opwarmt. Bovendien moet de tent voorzien zijn van dichte en veilige muskietennetten.
Kamperen in winderige gebieden
De ideale tent voor winderige gebieden moet stevig zijn. Je moet een model kiezen dat niet uit zijn ankers kan worden getrokken door sterke wind of storm. Een voorbeeld is de zogenaamde koepeltent. Een aerodynamische vorm en een zeer robuust materiaal kunnen je het beste beschermen tegen een storm. Als je tent twee ingangen heeft, bevindt een daarvan zich meestal aan de kant waar de wind vandaan komt. Houd er rekening mee dat de stokken stabieler moeten zijn dan de stokken die in milde klimaten worden gebruikt.
Kamperen in extreme omstandigheden
De kwaliteit mag niet in het gedrang komen als je gaat kamperen in extreme weersomstandigheden. Dit kan een kwestie van leven of dood zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je tent gemakkelijk kunt opzetten, zelfs met handschoenen aan als het koud is. Bovendien moet de tent winddicht en waterdicht zijn. Als de tent in zeer koude omstandigheden wordt gebruikt, moet hij gemaakt zijn van materialen die ook in de kou altijd flexibel zijn en bestand zijn tegen zware sneeuwbelasting.
Welke typen tenten zijn er?
Koepeltenten
De zogenaamde koepeltenten zijn geschikt voor trektochten en bergtochten. Ze hebben het voordeel dat ze met slechts enkele pinnen windstabiel zijn.
Tunneltenten
Tunneltenten zijn geschikt voor het kamperen in winderige gebieden. Ze zijn ook relatief licht van gewicht en zijn daarom zeer populair voor trekking tochten.
Nokkentent (gevelframetent)
De nokkentent heeft een rechthoekige basisvorm(zoals ieder kind een tent zou tekenen) en is ook de meest bekende. Hij is snel en eenvoudig op te zetten en heeft ook een vrij kleine verpakking. Tegenwoordig wordt het maar zelden gebruikt, omdat nieuwe modellen wat aerodynamischer zijn, maar een ouderwetse nokkentent is ideaal als je wat langer op dezelfde plek kampeert aangezien de grotere hoeveelheid ruimte.
Piramidetent (tipi)
De piramidetent, ook wel tipi genoemd, kreeg zijn naam vanwege de gelijkenis met een piramide. De vorm kan variëren tussen een vierkant, een zeshoek of een cirkel. In het midden is een paal geplaatst waaraan de tent is bevestigd. De paal kan ook aan een boom gehangen worden.
Werptent
Een werptent kan binnen enkele seconden worden opgezet, dankzij de glasvezelstokken die stevig in de stof zijn genaaid. Dit betekent minder werk! Een werptent is zeer plat opgevouwen, waardoor het ideaal is voor het kamperen op wandeltochten. De werptent neemt weinig ruimte in de rugzak in beslag en is tegelijkertijd erg licht.
Conclusie: het vinden van een geschikte tent
Er zijn veel verschillende soorten tenten die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Bij het kiezen van een tent moet je rekening houden met de omstandigheden waarin je gaat kamperen. Factoren als vorm, materiaal, windstabiliteit en waterdichtheid spelen een belangrijke rol. Als je nog steeds niet zeker weet welk model je moet kiezen, kun je een gespecialiseerde verkoper om advies vragen.
Ben je niet echt van het kamperen in een tent? Kijk of je een camper of camperbus-persoon bent!