Er zijn mensen die in Siberië kamperen, zelfs in de winter. Ook in bijvoorbeeld het basecamp van Mount Everest zetten mensen hun tenten op in de sneeuw. Moderne apparatuur zorgt voor warmte en comfort, zelfs op plaatsen waar alleen ijsberen en yeti’s normaalgesproken overleven.
Zoals het kampeerdersgezegde luidt: Er is geen slecht weer, alleen verkeerde kleding. Kamperen in het voorjaar kan erg mooi zijn, mits je goed voorbereid bent. Hou met een aantal belangrijke dingen rekening, hier zijn onze tips:
1. Wees niet bang!
Je bent tot meer in staat dan je denkt. Je kunt meer ontdekken en verdragen dan je je kunt voorstellen. En natuurlijk, de nachten kunnen in het voorjaar nog steeds best koud zijn. Er zijn minder mensen onderweg en misschien zijn nog niet alle campings open. Het contact met mens en natuur wordt door dit alles intenser. Als er minder mensen op de weg zijn, zul je eerder opgemerkt worden, met anderen gaan praten en zo het land en de mensen veel beter leren kennen dan in het hoogseizoen. Wie durft, die wint en de vroege vogel krijgt de worm!
2. Wees goed voorbereid
Klinkt eenvoudig, maar wordt vaak genegeerd. Natuurlijk, als je houdt van spontane uitdagingen, kun je gewoon wegrijden zonder na te denken. Hier in Europa is een goed (mobiel) netwerk, dus elk probleem onderweg wordt uiteindelijk opgelost. Maar, goed voorbereid zijn voorkomt ongelukkige situaties.
- Waar wil ik naartoe?
- Wat kan ik verwachten onder welke omstandigheden?
- Hoe kan ik problemen overwinnen?
- Welke problemen zal ik onderweg tegenkomen?
Als je met je camper op reis bent, kun je of denken aan een campingkachel of genoeg dekens meenemen. Kleumen in een koude auto is op de een of andere manier ongemakkelijker dan in een tent. Schakel indien nodig de motor aan en rijd verder. Voor een goed uitgeruste mobiele camper is het weer geen enkel probleem. Interessanter is de uitdaging van het echte kamperen.
3. Vind de juiste tent
Dit is belangrijker in het voorjaar dan in de zomer of tijdens een reis in het warmere zuiden. Als het regent in de zomer, is de volgende dag alles weer droog. Als je tent niet goed is, kan koud en nat weer enkele dagen vervelend zijn omdat alles klam blijft. De tent is je thuis en hij moet goed droog zijn.
Materiaal
De waterdichtheid van tenten wordt aangegeven door een soort waterindicator waarbij in mm wordt gemeten en reiken van 800 tot 10.000 mm. De indicator geeft aan hoeveel waterdruk een stof kan doorstaan. Een voorbeeld: een tent met een doek met 2000 mm waterindicator kan 2000 mm regenwater doorstaan voordat het begint te lekken. Een waterindicator van minstens 2000 millimeter is goed, maar 3000 millimeter is nog beter. Tenten met meer dan 3000 kunnen zelfs zonder problemen door het regenachtige Schotland reizen.
Even belangrijk en vaak onderschat is een waterdichte, verhoogde vloer. Het water kan van onderen naar binnen sijpelen en over de rand van het grondoppervlak lopen. Voor de vloer is het het beste een materiaal met een waterindicator van minimaal 5000 millimeter te hebben, omdat je op de grond zit of ligt en dus extra op het water of de vochtige ondergrond drukt. Een stevig folie onder de tent kan ook vocht voorkomen.
Een bruikbare tent hoeft niet duur te zijn. Ik ben zeker niet de enige die kampeerders hoorde klagen over de kwaliteit van hun dure merktent, terwijl ik met een tent van het internet voor 50 Euro zelfs in zware regenval vrij droog ben gebleven. Let dus bij het kopen op het internet op recensies of advies van anderen. Kijk vooral naar comments over naden en ritsen.
Structuur
Tuurlijk, je moet het eerst allemaal eens proberen. Kun je het doek genoeg uitspreiden? Anders kan het water zich in stofrimpels verzamelen en er doorheen druipen. En, reikt de luifel ver genoeg over de binnententent?
Op elke nieuwe plaats moet je rekening houden met waar het water heen zou kunnen lopen. De meest romantische kampeerplekken, misschien op de top van een heuvel met een prachtig uitzicht over de zee, is vaak niet handig als het stormt. Voor de nacht moeten praktische criteria de keuze bepalen, zoals de ondergrond. Een paar extra haringen en extra lijnen bij je hebben zijn tekenen van dat je alles op orde hebt.
4. De slaapmat
Dit is belangrijk in het voorjaar omdat de grond nog niet warm is. Een goedkope aluminium isomat onder de echte matras kan helpen. Deze extra isolatie is licht en relatief goedkoop. Daarnaast kan het overdag gebruikt worden voor picknicks of op het strand.
Zelfopblazende matjes zijn goed voor de nacht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De vraag is hier: licht of comfortabel? Omdat een goede nachtrust je meer kracht en energie geeft, moet je hier niet zuinig zijn. Als je rond de 20 bent, zal je je hier waarschijnlijk niet veel zorgen over maken. Voor de 30- of 40-jarigen is het de moeite waard om wat meer tijd en geld te investeren in je slaapmat.
5. Een goede slaapzak is zijn gewicht in goud waard
“De juiste slaapzak” zou een lang artikel op zich kunnen zijn. Een lichtgewicht donzen slaapzak is het beste dat je kunt krijgen, maar deze slaapzakken zijn vaak duur. Als je niet zoveel geld wilt uitgeven, kun je het compenseren met goede kleren of een warme deken over de slaapzak.
Iedereen weet dat het niet zo fijn is om in kleren van de dag te moeten slapen. Door een goede slaapzak te gebruiken hoef ik niet veel aan te trekken ‘s nachts omdat mijn lichaamswarmte het isolatiemateriaal van de slaapzak verwarmt. Als je slaapzak niet zo goed is of als het ’s nachts bijzonder koud is, helpt alleen het uiensysteem: T-shirt, shirt, trui, trui, wollen trui, plus een deken over de slaapzak. Op deze manier kunt je zelfs met goedkope middelen temperaturen net boven nul trotseren. Ook knuffelen helpt erg goed tegen de kou, mocht je samen op reis zijn!
6. Oma’s tips
Of het nu gaat om hightech of zeer eenvoudig. Heb je er ooit aan gedacht om een warmwaterkruik mee te nemen? Mensen die niet zoveel lichaamswarmte produceren, zullen deze oplossing heel handig vinden en zullen een rustige nacht doorbrengen. Waarom pak je er niet een voor je voeten?
7. Koffie of thee!
Maar het belangrijkste is om iets warms te drinken. Het is goed om het kopje in je handen te houden als het ’s avonds koel wordt. Of ’s morgens bij het opstaan? Koffie is een luxe, thee is kampeercultuur – trakteer jezelf! Daarbij behoort een kleine campingkachel tot de basisuitrusting. Warme soep is ’s avonds ook heerlijk. Of wat dacht je van een beetje pap in de ochtend? Misschien heb je liever muesli met warme melk? Dit dient als een goede energiebasis voor wandelen of fietsen.
Vergeet niet om wat energiesnacks mee te nemen voor onderweg. In de ochtend heb je zeker iets nodig om je te motiveren, iets voor het hart, voor de ziel en natuurlijk voor de maag. Zo is het leuk om op te staan, ook als het koud is. De lucht is koel, maar verfrissend en helder, de dag begint en je zit vol energie en motivatie.
Een thermosfles maakt ook deel uit van een goede uitrusting in het voorjaar. Als je het warm hebt van binnen, heb je weinig last van de koele temperaturen.
8. Stap voor stap
De eerste nacht zal laten zien of je een kampeerliefhebber gaat worden of dat je deze nachtmerrie wilt beëindigen. Kamperen is als sporten. Wie zich overbelast, doet zichzelf pijn. Als je daarentegen geleidelijk aan toeneemt, ga je van succes naar succes. Dus ik begin op de makkelijke kampeerplek. Ik kies een plek waar het weer veilig is, waar ik campings kan vinden die wat comfort en bescherming bieden en waar ik ook gezelschap zal vinden. Dan is het geleidelijk aan leuk om in ongemakkelijke situaties te zijn en te genieten van de natuur in al haar kleuren.
Ga ervoor!
Het toerisme ontwaakt in het voorjaar. Waarom wachten tot de zon begint te branden? Wie graag nieuwe dingen wil leren kennen, het land en de mensen wil ervaren, is eerder in het jaar beter af. De meeste campings zijn geopend vanaf april. De lente lacht je toe!
En als het weer je aan het huilen brengt, dan ben je er met onze tips nog steeds helemaal klaar voor!