Torben (29) en Bekki (27), ook bekend als @the.crafter.vanlife op Instagram, hebben met eigen handen hun VW bus tot een camper uitgebouwd, en hebben al verschillende reizen met hond Emma door Scandinavië gemaakt. Nu staan ze voor een reis van meerdere weken door Europa, en volgend jaar zelfs een grote reis door Amerika.
Voordat de twee hun Europareis beginnen hebben wij ze in de laatste minuut nog weten te vangen en voor een spontane interview in hun bus ontmoet. En die mag gezien worden, van Hightech uitrustingen tot uitschuifbare badkamer met regendouche, in deze bus is definitief liefde tot in het allerlaatste detail gestoken.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om zelfstandig een bus tot een caravan om te bouwen?
Torben: We waren beiden altijd al zeer verslaafd aan de “Van-life“ en waren veel onderweg. Toen echter nog in tijdelijk uitgeruste voertuigen. Eenvoudig een Combi met een matras uitrusten en dan met vrienden als de bliksem richting zee. Met 18 jaar is dat zeker nog zeer avontuurlijk en grappig, maar op gegeven moment kwam toch de wens om met iets meer comfort, vrijheid en mogelijkheden door de wereld te reizen. Je bent dan simpelweg niet zoveel gebonden wanneer je alles wat je nodig hebt direct in je busje hebt en niet op campingplaatsen en vooral hun sanitaire voorzieningen aangewezen bent. Ik (Torben) ben toen met een kleiner busje begonnen en heb die ook een beetje uitgebouwd, maar bij lange niet zo uitgebreid als onze huidige bus. Luxe zoals een keuken en een bad was er niet. Een matras en een paar kastjes waren toen het ultieme gevoel.
Naja, het was ons altijd duidelijk dat wij nog meer, verder weg, en vooral minder gebonden wilden reizen en toen kwam het busje in het spel. Ergens was altijd de wens aanwezig voor een echte premium camper, met grote bed, WC en douche. Waarmee je dan ook nog een keer naar koude regio’s rijden kunt zonder te bevriezen. De belangrijkste punt waarom wij besloten hebben om zelf de VW bus om te bouwen was ook dat er op de markt eigenlijk niets soortgelijks was, wat ons aansprak en zonder wensen gelukkig gemaakt had.
Bekki: We wilden eigenlijk een caravan waarvan de inrichting ons echt bevalt en die modern en attractief uitziet, en daar buiten zijn er zoveel modellen met relatief donkere en gedeeltelijk ook ouderwetse beukenhout, wat nou niet echt ons ding is. Daarnaast is het niet echt veel meer moeite om iets mooiers, lichters en moderner te maken. Ook in de opbouw van de inrichting van de binnenkant konden we zo de optimale oplossing voor ons creëren en moesten geen compromissen sluiten.
Op dat moment springt Torben op en leidt ons met trots naar de Highlight van de caravan, de pull-out badkamer. Binnen enkele seconden trekt hij uit een kast-achtige constructie een complete badkamer met integreerde douche.
Torben: Een echte regendouche, hier komen niet slechts drie druppels uit zoals bij een standaard camping douche. Hieronder kun je ook eens 15 minuten douchen en gewoon genieten.
Was het moeilijk de juiste bestelwagen te vinden?
Torben: Wat voor auto ofwel basis voertuig je eigenlijk wilt hebben, en je daarmee goed bezigen is super belangrijk. Er zijn zoveel mogelijkheden op de markt. Het is belangrijk om je af te vragen wat voor een grootte je wilt hebben. Wij hebben bijvoorbeeld besloten voor een voertuig met maximale hoofdruimte, zodat we genoeg plaats en comfort hebben.
Naast de hoogte komt natuurlijk ook de prijs in het spel. Wij hebben het busje niet van vandaag op morgen gekocht, maar echt lang ervoor gespaard. De budget planning is niet alleen belangrijk voor de aanschaf van de basis voertuig op zich, maar ook voor de eigenlijke ombouw, en hier kan je je goed verkeerd rekenen. Vooral wanneer je zoveel wensen hebt zoals wij dat hadden (goede verwarming, gas installatie, geavanceerde techniek / smart home, etc.) dan wordt het al snel erg duur. Na de aanschaffing en de budget planning gaat het erom om voor jezelf de optimale bouwplannen voor de auto te maken. Hier kun je ook best naar de grote fabrikanten kijken en zien hoe die het doen, die doen het namelijk al jaren en weten er dus goed vanaf. Dus, dan zijn we begonnen met de plannen te tekenen en dan werd er al snel gebouwd.
Hoe verliep de eigenlijke uitbouw of ombouw? Heb je een grote garage of werkplaats nodig?
Bekki: Ja in ieder geval, wij hadden heel praktisch een lege schuur om de hoek staan, die wij konden gebruiken. Zonder de schuur was het moeilijk geworden, omdat wij soms ook midden in de winter bij vriestemperaturen aan onze bus gewerkt hebben.
En toen het op de uitbouw aankwam, hoeveel hulp van vrienden en familie kregen jullie?
Torben: Vast niets, we hebben bijna alles alleen gedaan, en natuurlijk is alles op het einde niet 100% perfect geworden maar zo kun je ook zien dat wij het zelf gebouwd hebben en dat het niet door één of andere firma gebouwd is. Ik heb ook vroeger een ambachtelijke opleiding gehad, en dat was natuurlijk zeer nuttig bij de bouw. En ergens is het ook gewoon echt cool, om op het einde te zeggen dat je alles zelf gebouwd hebt. Voor één, twee dingen zoals de gasinstallatie moet je natuurlijk een vakman erbij halen en aan het einde moet er ook een elektricien de gehele techniek nakijken, maar daarnaast is de bus 100% selfmade. In totaal hebben we ongeveer zes maanden nauwgezet gewerkt. Daarbij moeten we zeggen dat ik zzp’er ben en Rebekka net klaar was met haar studie, dus dat betekent dat we beide een hoop tijd hadden.
We waren ongeveer na drie maanden als grofweg klaar, maar hebben dan nog heel veel kleinigheden ingebouwd. We wilden echt een bus hebben die ons het meest te bieden had en ook met geavanceerde techniek. Toch ben je nooit echt helemaal klaar, maar dat kan geloof ik elk persoon die een caravan uitgebouwd heeft bevestigen. Er zijn altijd weer kleine dingen die je nog beter kunt maken of veranderen kan. Gelegenheden om te herinrichten zijn er altijd en de techniek wordt ook altijd beter. We hebben gister bijvoorbeeld nog tot drie uur het kruidenrek gemonteerd en hier moet nog iets verstopt worden en daar nog iets verbeterd worden, etc. Dat is ook de verleiding van dit alles, het is een echt levensproject.
Hoe wordt er precies stroom aangeleverd?
Torben: We hebben een gas en zonne-energie installatie op het dak en zijn daardoor heel onafhankelijk. Het enige wat we af en toe sneller moeten aanvullen is de watertank, hoewel we met een 250l tank best veel reserve hebben. Maar dat is geen echt probleem, vooral in Europa kun je eigenlijk altijd en overal drinkwater krijgen, zelfs wanneer je bij een boer vraagt. Daarom is het ook echt een luxe in de bus om morgens een kwartier te douchen en niet de beruchte waslappen douche.
Hoe ziet het uit met staanplaatsen en wild kamperen?
Bekki: Dat komt natuurlijk ook op het land aan, wild kamperen is bijna nergens meer in Europa toegestaan. Ook in Spanje, waar het tot voor kort nog gedeeltelijk toegestaan was, willen ze het nu veel harder aanpakken met directe boetes enzo. Scandinavië is daarentegen totaal geniaal voor wild kamperen. In Zweden, Finland en Noorwegen is het nog toegestaan en de natuur daar is ongelofelijk, echt aan te raden. Noorwegen was bij verre het mooiste land dat we tot nu toe bereisd hebben, we zijn daar ook al 3-4 keer geweest. Ik heb echter gehoord dat er ook in Noorwegen overlegd wordt om het wil kamperen af te schaffen omdat het jammer genoeg veel misbruikt wordt.
Torben: Oh ja! Aan iedereen die op welk manier dan ook wild kamperen: neem je troep alsjeblieft weer mee! Wat wij gezien hebben aan bergen troep die sommige kampeerders achtergelaten hebben, dat is echt treurig.
Voor de staanplaatsen gebruiken wij apps waarmee we spontaan staanplaatsen in de buurt kunnen vinden. We gaan dan bijvoorbeeld niet op camping staanplaatsen maar op trailer staanplaatsen. De meeste zijn ook echt mooi gelegen, maar zonder deze apps zou je ze nooit vinden, soms zijn ze ook gratis. Dat is super wanneer je niet van te voren veel plant, en gewoon ergens heen wilt rijden waar je op dat moment zin in hebt.
Waren jullie door de hoogte van de wagen (3,20m) vaak beperkt?
Torben: Nee helemaal niet, we waren een beetje bezorgd van tevoren, maar tot nu toe in het jaar dat we het hebben zijn we eigenlijk overal super doorgekomen en waren eigenlijk bijna niet beperkt wat betreft bruggen en routes.
Hebben jullie gave mensen ontmoet en vriendschappen gesloten?
Torben und Bekki: Oh ja, iedere dag! Torben: het is ongelofelijk hoeveel mensen je leert kennen tijdens het kamperen, je hebt een directe interesse waarmee je verbonden bent. Reizen in een bus is nou eenmaal een lifestyle en dat verbindt gelijkgezinden meteen. Je bent direct op een niveau van wederzijdse interesse en je hebt wat om over te praten, je laat elkaar de bus zien, kijk eens hier naar, kijk eens daar naar. Je hebt meteen sympathie voor de elkaar. Maar je komt ook super snel in contact met anderen die geen bus rijden, bijvoorbeeld allerlei soorten mensen die je überhaupt bij het reizen ontmoet. Die vinden het dan ergens totaal interessant hoe wij reizen, en stellen vragen en werpen eens een blik in de bus. Door de bus kom je gewoon heel snel in contact met anderen.
Zijn er bijzondere highlights gepland voor de roadtrip? Jullie gaan eerst richting Engeland en Schotland toch?
Torben: Precies. Het is echt allemaal mega spontaan, we hebben geen specifieke doelen gezet, we willen gewoon totaal spontaan kijken en eerder de lokale plekken verkennen.
Bekki: Het is ook soms heel leuk om gewoon te rijden en de tijd te nemen om iets te ontdekken. Wanneer er een prachtige plek is, of wanneer het landschap je de ademt beneemt, dan sta je daar gewoon een dag of drie en geniet je ervan. Wij worden ook blij als we door de kleine plekken rijden. Natuurlijk zijn we in de grote steden geïnteresseerd en we hebben daar ook al veel gezien, maar dat wil ik niet noodzakelijk met de bus doen. Het gaat er veel meer om, om daar buiten te zijn en mooie landschappen te ontdekken en mooie routes te rijden. Hoe ze het zo mooi zeggen: de weg is het doel. Daarom rijden we liever gewoon erop los en laten we ons verrassen.
Torben: Precies! Waar we ook op hopen van de reis zijn de rauwe kusten, in het bijzonder heeft Schotland vele kastelen, klippen, en gewoon natuur en rust.
Hoe zien de toekomstplannen eruit?
Torben: Eigenlijk was het plan altijd al om een gigantische roadtrip door Amerika te maken, die zullen we waarschijnlijk volgend jaar in September doen, voor minstens drie maanden. Daarom hebben we ook alle techniek en uitrusting in onze bus, want in America is alles veel extremer wat betreft de kou en de hitte, en daar wilde we goed op voorbereid zijn. De auto is goed geïsoleerd en beschermd etc., het is dus absoluut weerbestendig.
En hond Emma is altijd erbij?
Bekki: Ja altijd, ze is nu 11 jaar oud, en hopelijk volgend jaar ook in Amerika erbij. Alleen de vaccines die ze soms moet krijgen voor het respectievelijke reisland zijn soms een beetje lastig voor haar, de laatste heeft ze niet zo heel goed verdragen.
Nog laatste tips voor alle kampeerders en gelijkgezinden daar buiten?
Torben: Dus, als eerste terug naar het budget: plan het geld liever dubbel of driemaal zo hoog in van te voren, want het wordt al snel duurder dan je denkt wanneer je zelf de bus uitbouwt.
En dan nog een handige tip voor de technische inspectie: we hebben ons eerst een beetje zorgen gemaakt over het gewicht. Je mag een bepaalde totaal gewicht namelijk niet overschrijden. Onze wagen weegt nu 3 ½ ton. Dat klinkt als heel veel, maar de auto op zich is al 1,2 tonnen zwaar en dan mag je ook niet onderschatten wat alles wat daar nog in moet bij elkaar weegt. Een belangrijke tip die ik iedereen geef die zelf aan zijn bus bouwt is: zoek van tevoren een aanspreekpartner bij de technische inspectie, en bespreek met hem of haar het project, en trekt die er ook elke twee maanden ofzo erbij, en dan is de afname geen probleem meer. Wanneer je direct met een uitgebouwde wagen daar heen komt zonder je eerst voorgesteld te hebben dan zijn ze een stuk kritischer dan wanneer de technische inspecteur je al kent.
Bedankt, Torben en Bekki (en Emma), wij wensen jullie een fantastische reis en hopen in de toekomst nog meer van jullie en jullie avonturen met de caravan te horen!