Het pad is altijd het doel…
Noorwegen ligt niet bepaald om de hoek, het maakt niet uit van waar, het is ver. Maar volgens het campermotto “Vakantie begint als je rijdt”, moet dit al als ontspanning worden gezien.
Allereerst moet er een beslissing genomen worden: Over land of over zee?
Over land van Duitsland naar Denemarken en daar van Kopenhagen over de 16 km lange Øresundbrug naar Malmö in Zweden. De route volgt dan de westkust van Zweden naar Noorwegen.
Als u liever de zee oversteekt, kunt u ofwel van Kiel oversteken naar Göteborg en dan verder langs de westkust of de veerboot naar Oslo nemen. Er zijn ook veerbootroutes van Denemarken naar Noorwegen die de voorkeur genieten: van Hirtshals naar Kristiansand of naar Langesund.
De keuze van de haven van aankomst hangt af van de reisroute: Bezoekers aan Oslo en Midden- en Oost-Noorwegen moeten zich richten op Langesund. Als u uw rondreis in het zuiden van Noorwegen wilt beginnen, kunt u in Kristiansand van boord gaan. Veerverbindingen naar Skavanger en Bergen zijn ook mogelijk: een ideaal vertrekpunt voor een tocht door het indrukwekkende fjordenlandschap.
De meeste Noren geven de voorkeur aan de kortere en meer tijdbesparende zeeroute.
Er bestaat niet zoiets als slecht weer…
…alleen slechte, ongeschikte kleding. Dit geldt vooral voor kamperen in Noorwegen.
De vraag wat de ideale tijd is om te kamperen met een camper blijft echter onbeantwoord. Elk seizoen heeft zijn charme. De zomer heeft de voorkeur van de meerderheid.
Waarom? Heel eenvoudig: van eind juni tot begin september is het weer het meest stabiel en loopt de thermometer vaak op tot boven de 20°C – afhankelijk van de regio zelfs tot de 30 graden. Bovendien zijn de mogelijkheden voor open passen en wegen waarschijnlijk het best, evenals de mogelijkheden om te kamperen. In sommige regio’s komen echter van tijd tot tijd wegafsluitingen en enorme temperatuurschommelingen voor. Voorzichtige kampeerders hebben daarom voldoende tijd en geschikte kleding aan boord. Wie minder avontuurlijk is ingesteld en de voorkeur geeft aan warmere zomers, verblijft in het zuiden van Noorwegen of dicht bij de kust.
In het voorjaar moet men rekenen met verschillende weerscapriolen, waarbij het geheel zich medio mei in het zuiden en westen stabiliseert. Wie het toerisme wil vermijden en de natuur wil zien ontwaken, is in mei op de juiste plaats.
In de herfstis kamperen ook een kwestie van geluk, want sommige plaatsen zijn al gesloten en het weer is niet stabiel. Toch heeft ook dit seizoen zijn aantrekkingskracht: weinig toeristen, aangename temperaturen aan de kust, paddestoelen en bessen – gewoon rust en pure idylle!
Dan blijft de winter over, die in het midden van het land, maar vooral in het noorden, al in oktober kan invallen. Met een winterhard “rollend hotel” en de juiste instelling vindt u ideale omstandigheden om te kamperen rond Lillehammer, Telemark of Oslo.
Mooie dingen hebben een prijs
De kosten van een camperreis kunnen alleen geschat worden, omdat ze afhangen van de verwachtingen, de route en natuurlijk het plaatselijke leven. In het algemeen kan het volgende worden verwacht:
- In vergelijking met Duitsland zijn de dieselprijzen hoger, vooral in meer afgelegen gebieden en in het noorden. Daarnaast is er de reisroute. Minstens 3.000 km betekent ook hoge brandstofkosten.
- Voor bestuurders die het hele land doorkruisen, zijn de kosten voor de Øresundbrug – een enkele reis kost ongeveer 112-124 euro, afhankelijk van het voertuigtype en de betaalwijze – en voor tolwegen en tunnels een last. De tolgelden zijn afhankelijk van het gewicht van het voertuig; campers van meer dan 3,5 ton kosten veel meer.
- Gebruikers van veerboten moeten – afhankelijk van het aanbod, de route en de veerbootmaatschappij – rekenen op ten minste 150 € per enkele reis voor een kleine camper. Vanaf 6 m lengte lopen de prijzen extreem op. Ook zonder lange-afstands overtocht ontkomt u er niet aan gebruik te maken van kleinere veerboten. De respectieve kosten zijn afhankelijk van de lengte van de camper.
- De kosten van levensonderhoud blijven dezelfde als thuis. Wie wil sparen, maakt dieet of voedt zich met de visvangst, met bessen en paddestoelen.
- Niet vergeten: Campingkosten en entreegelden.
Puur jij en de natuur
Kamperen in Noorwegen betekent vrijheid en natuur. Maar zelfs in de meest eenzame gebieden of dicht bij de stad zijn er overal in het land kampeer- en camperplaatsen. Deze zijn van diverse luxe, passen zich aan het landschap aan of zijn volledig natuurlijk. Internet, lounges en kookgelegenheid zijn vaak aanwezig. Internet, lounges en kookgelegenheid zijn vaak aanwezig. Afhankelijk van de camping kost een overnachting ongeveer 10-50 €; de 5-sterrencampings zijn het luxueuzer.
Kampeerders zijn zelfvoorzienend en hebben de faciliteiten van een camping niet nodig. Voor hen zijn er camperplaatsen, die meestal smaller zijn, vaak niet meer dan parkeerplaatsen en deels gratis.
Het veelgeprezen “allemansrecht” geldt overigens niet voor campers. Toch zijn er altijd wel “wildkampende” camperaars te zien, wat meestal wordt getolereerd.
ALLES OVER WILDKAMPEREN IN NOORWEGEN!
Gebrek aan kennis beschermt niet tegen straf!
Naast de bekende verkeersregels zijn er speciale regels. Niet-naleving daarvan leidt tot zware straffen. Het heeft geen zin als u met een onschuldige blik beweert dat u het niet wist…
- Het is belangrijk dat u uw camper onder controle kunt houden, want smalle, bochtige en steil oplopende wegen, veel tunnels en op- en afritten met veerponten vereisen dit.
- Er zijn bijna evenveel tunnels als er zand aan zee is. Sommige zijn kort, andere lijken wel 100 kilometer lang, omdat ze niet verlicht zijn. . Het kan zelfs gebeuren dat u een rotonde ” onder de grond ” tegenkomt.
- Tenzij anders aangegeven, geldt in de steden en dorpen een snelheidsbeperking van 50 km/u. Daarbuiten is 80 km/u toegestaan. Op autosnelwegen of autowegen mag tot 100 km/u gereden worden.
- In de winter kunnen de verkeersomstandigheden zwaar zijn. Als u passen oversteekt of over kleinere wegen rijdt, moet u warme kleding, eten en drinken aan boord hebben.
- Banden moeten in de zomer ten minste 1,6 mm profiel hebben en in de winter ten minste 3 mm. Zware voertuigen, waaronder campers, hebben in de winter sneeuwkettingen nodig. Van 1.11. tot kort na Pasen mag met spikes worden gereden. Trondheim en Oslo vragen hiervoor een vergoeding.
- In Noorwegen moet u altijd met dimlicht rijden.
- De alcohollimiet is 0,2 promille. Boetes voor rijden met alcohol op verhogen de vakantiekosten onnodig – evenals het gebruik van mobiele telefoons.
- Natuurlijk is het verplicht een gordel te dragen en kinderen in het kinderzitje vast te zetten.
- Uw reisroute moet niet te stijf gepland worden, want sommige bergpassen kunnen gesloten zijn wegens weersomstandigheden, vooral in april/mei en september/oktober.
- Belangrijk: benzinestations in het noorden zijn niet meer zo wijdverbreid, en over het algemeen zijn de meeste ’s avonds gesloten en veel in het weekend. Er mag maximaal 10 liter belastingvrij in de reservebus worden ingevoerd. Op veerboten is dit vaak verboden.
Moet u zien!
Het land is zo gevarieerd en interessant dat je niet eens weet wat eerst en zeker is. Het landschap heeft voorrang.
In het zuiden zijn zowel de hoofdstad Osloals de brede stranden en de idyllische dorpjes verleidelijk. In het midden van het land doet het adembenemende fjordenlandschap zelfs de grootste kletskous verstommen van ontzag. Noord-Noorwegen laat echt de uitgestrektheid van het land zien: woeste natuur, geen ziel te bekennen in de wijde omtrek …
Wie naar de Noordkaap wil, heeft veel tijd nodig. Of dit zo sensationeel is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken…
Unieke natuurverschijnselen zijn de middernachtzon van mei tot eind juli en het mysterieuze poollicht in de wintermaanden.
Wandelaars en natuurliefhebbers genieten van de natuurparken. Bijzonder aan te bevelen is de Hardangervidda, waar zich ’s werelds grootste hooggebergtevlakte met bergen van meer dan 2.400 m hoog bevindt.
Wie geïnteresseerd is in cultuur en geschiedenis mag de Vega-archipel, de staafkerk in Urnes, de rotstekeningen uit de steentijd van Alta, de fjorden Geiranger en Nærøy, de middeleeuwse Hanzewijk in Bergen en natuurlijk de Scandinavisch-Russische meridiaanboog, de Struveboog, niet missen.
Conclusie
Noorwegen is een must voor iedere camper- en kampeerliefhebber. Ongerept landschap, rust, adembenemende natuur en natuurverschijnselen, fjorden en bergen, zee, pittoreske plaatsen en bruisende steden, adembenemende routes en vooral het vergeten van ruimte en tijd,dit alles impliceert Noorwegen.