Veel Nederlanders kijken erg uit naar Koningsdag, het wordt immers beschouwd als het meest uitbundige feest van Nederland. Elk jaar op 27 april vindt het grote spektakel plaats. Het hele land viert de verjaardag van Koning Willem Alexander. Elk jaar bezoekt de koning een andere stad van Nederland ter ere van zijn verjaardag. Dit jaar was het in Maastricht, het zuiden van Nederland. De koning en zijn gezin kwamen dit jaar speciaal voor zijn verjaardag naar Limburg toe om de stad Maastricht te bezoeken. Tijdens zijn bezoek is er een speciale route gemaakt waar allerei mini optredens zijn of activiteiten die typisch limburgs/ Maastrichts zijn.
In de straten wordt luide muziek gespeeld en er worden openluchtmarkten en rommelmarkt kraampjes opgezet. De jaarlijkse straatfeesten zijn een echt hoogtepunt voor jong en oud. Natuurlijk worden er ook kleurrijke optochten en processies georganiseerd.
In Amsterdam varen versierde boten door de grachten. Er zijn vieringen binnen en buiten. Deze kleurrijke bedrijvigheid moet je gewoon een keer in je leven zien. Zelden zul je Nederland zo kleurrijk, grappig en vol leven ervaren. Het is dus zeker de moeite waard om in deze periode een camper in Nederland te huren.
De traditie van koningsdag
Op deze speciale dag vieren Nederlanders in het hele land de verjaardag van hun koning. De straten kleuren oranje en de mensen genieten van een vrije dag. De Nederlandse monarchie is relatief jong in vergelijking met andere koningshuizen. Nederland werd pas in 1815 een onafhankelijk koninkrijk. De eerste heerser was Koning Willem I van het Huis van Oranje-Nassau.
De kleuren van de vlag en de nationale kleur oranje zijn ook afkomstig van dit huis. Prinses Beatrix besteeg de troon in april 1980 en regeerde het land meer dan 30 jaar voordat zij de troon overdroeg aan haar oudste zoon Willem Alexander.
Hij werd in 2013 tot monarch gekroond. De koning heeft beperkte macht in Nederland, de ministers bepalen de politieke beslissingen in het land. De vorst is politiek betrekkelijk neutraal en doet alleen uitspraken over politieke kwesties.
Willem Alexander is getrouwd met Koningin Máxima. Samen hebben zij drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane.
Oorspronkelijk heette Koningsdag echter Prinsessedag en werd voor het eerst gevierd op 31 augustus ter ere van prinses Wilhelmina. Na Wilhelmina’s kroning tot koningin werd Prinsessedag Koninginnedag. Ook in die tijd werd de verjaardag in het openbaar op straat gevierd met spelletjes voor kinderen en versieringen.Toen Juliana, Wilhelmina’s dochter, de troon besteeg, werd Koninginnedag gevierd op 30 april, omdat dit haar verjaardag was. Juliana deed afstand van de troon en haar dochter Beatriz besteeg de troon. Hoewel Beatrix’ verjaardag in januari viel, bleef 30 april een officiële feestdag. Een van de redenen was waarschijnlijk dat geen enkele Nederlander in ijskoude januari een straatfeest wil vieren.
Na de troonsafstand van Beatrix viel koningsdag op 27 april, de verjaardag van koning Willem Alexander. Deze traditie bestaat dus pas sinds 2014.
De kleur van het Koninklijk Huis Huis van Oranje is oranje. Daarom is oranje de nationale kleur van Nederland. Veel Nederlanders dragen om deze reden op deze dag oranje kleding. Vaak zie je ook pruiken, hoeden en make-up in de felle tint.
Speciale evenementen op deze dag
- De open markten zijn een van de belangrijkste attracties op koningsdag. Op deze dag mag iedere Nederlander zonder vergunning goederen op straat verkopen. Vlooienmarkten en tweedehandswinkels zijn sowieso erg populair in Nederland, maar op deze dag is er werkelijk in elke kleine stad een markt. De Nederlanders verkopen kleren, boeken en alledaagse voorwerpen die ze niet meer kunnen gebruiken. Muzikanten mogen overal muziek maken. Eet- en drinkkraampjes zijn ook toegestaan in de straten. In sommige steden, zoals Utrecht, begint de vrijmarkt al de avond ervoor. Dan duurt de pret nog langer.
- Elk jaar nemen kinderen in Holland een verjaardagsliedje op voor de koning. De grote videoclip die hiervoor wordt gefilmd, wordt landelijk op televisie uitgezonden.
- Natuurlijk zijn er ook uitgebreide festiviteiten in de residentiestad Den Haag. Vooral de grachten van het Statenkwartier en Paleis Noordeinde worden druk bezocht. Bands en DJ’s treden op tijdens Koningsnacht. Hier wordt ook een openluchtmarkt gehouden.
- De dag wordt echter het meest uitgebreid gevierd in Amsterdam. De Amsterdammers zijn immers dol op feestvieren. De bootfeesten op de grachten van de stad zijn legendarisch. De boten zijn versierd in de nationale kleuren. De zogenaamde Vrijmarkt strekt zich uit over bijna elke straat in de stad. Omdat bijna alle Amsterdammers meedoen, is de vlooienmarkt op Koningsdag een van de grootste vlooienmarkten ter wereld.
- Am umfangreichsten wird der Tag aber in Amsterdam zelebriert. Die Amsterdamer feiern schließlich besonders gerne. Die Bootsfeste auf den Kanälen der Stadt sind legendär. Die Boote werden in den Nationalfarben geschmückt. Der sogenannte Vrijmarkt erstreckt sich durch beinahe alle Straßen der Stadt. Da beinahe alle Amsterdamer teilnehmen, ist der Flohmarkt am Königstag einer der größten Flohmärkte auf der ganzen Welt.
- Er is zelfs een aparte markt voor kinderen in het Vondelpark. Daar kunnen kinderen hun oude speelgoed verkopen en nieuwe dingen kopen.
- Er vindt een heel bijzonder evenement plaats op de NDSM-werf. De hele scheepswerf is omgetoverd tot een grote concertzaal. Er zal ook kunst te zien zijn en eten worden aangeboden. Een gratis veerboot pendelt tussen het centraal station en de scheepswerf.
- Andere attracties in Amsterdam zijn het Kingsland Festival, het Loveland van Oranje Festival in het Meerpark en het Oranjebloesem in het Olympisch Stadion. En het bezoek van de koning maakt ook deel uit van het programma. Hij houdt een toespraak en mengt zich onder de mensen. In de regel bezoekt de koning op zijn verjaardag twee gekozen gemeenschappen.
Conclusie: koningsdag in Nederland
De koningsdag is een leuke ervaring die je niet mag missen. Het wordt elk jaar op 27 april gevierd ter ere van de verjaardag van Koning Willem Alexander in Nederland. Op deze dag dragen de Nederlanders oranje kleding en vieren zij uitbundig feest op straat.
In elke stad worden markten gehouden waar de Nederlanders hun tweedehands goederen aanbieden. Maar ook nieuwe waren, bier en levensmiddelen mogen zonder vergunning in het openbaar worden verkocht. Aangezien muzikanten ook zonder vergunning mogen optreden, vinden er talrijke concerten plaats.
De grootste vieringen vinden plaats in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. In de grote steden worden uitbundige feesten en partijen gehouden. De kleurrijke optochten op het land en op het water mag u niet missen. Vergeet dus niet om in deze periode een camper te huren in Nederland.