Uit de sleur en midden in de natuur. Jouw tent is toch jouw huisje voor een bepaalde tijd. Alles ervaren wat je thuis niet doet, dat is wat mensen fascineert aan kamperen. Het moeten van alleen primaire dingen en de vrijheid.
Voor kamperen heb je niet veel nodig, gewoon een rugzak, tent, kookgerei, warme kleren en een slaapzak. Deze moet dik genoeg zijn om je warm te houden ’s nachts en goed ventileren om je niet te laten zweten bij hoge temperaturen. De juiste slaapzak is geen overbodige luxe bij het kamperen.
VIND HIER PRACHTIGE PLAATSEN VAN BESTEMMING!
Een allesslaapzak – 3 seizoenen slaapzakken
Ga je het liefst heel het jaar door kamperen? Dan zal een 3-seizoenen slaapzak je goed doen. Het is een alleskunner onder de slaapzakken en hij kan worden gebruikt voor kamperen tijdens de lente, zomer en herfst. Met de goeie stof en hoge kwaliteit materiaal, kan hij gebruikt worden om te slapen tot een temperatuur van -20. Bij het zoeken naar de goeie slaapzak moet je hier op letten:
- Comfortabele temperatuur
- De maat slaapzak
- De afwerking en het materiaal
De “comfortabele temperatuur” geeft aan tussen welke temperaturen het comfortabel is om te slapen in deze slaapzak. Voor comfort moet je er ook voor zorgen dat je niet te veel overbodige ruimte hebt in je slaapzak. Als deze te groot is, zal er meer stilstaande lucht in je slaapzak ontstaan, wat allemaal opgewarmd moet worden door je lichaam. De afwerking is ook belangrijk, denk aan ventilatie en ritsen. Voor de meeste slaapzakken kan je kiezen tussen dons of synthetisch materiaal.
Dons vs. synthetisch materiaal– PROS/CONS
Deze twee materialen worden het meest gebruikt voor slaapzakken. Beide materialen hebben ook zo haar voor- en nadelen. Dit zijn de voor- en nadelen voor dons:
- + Licht materiaal (in vergelijking tot synthetisch, is het 1/3 lichter)
- + Minder ruimte nodig (dons heeft ongeveer 50% minder ruimte nodig)
- + Zacht en knuffeling materiaal (ja, dat is ook belangrijk!)
- + Neemt nattigheid op (de binnenkant blijft hiermee droog)
- – De veren worden samengeperst in een permanent natte omgeving
- – Verliest haar isolatie door het samenklonteren van de veren
De synthetische materialen worden gebruikt voor dezelfde voordelen, maar het heeft ook nadelen. In test situaties hebben ze de volgende sterke en zwakke punten:
- + Neemt weinig vocht op (de isolatie blijft wel hetzelfde)
- + Er zijn geen dieren nodig om deze slaapzak te maken
- + De prijs is lager (maar hierbij moet je wel kijken naar kwaliteit)
- – Zwaarder dan dons
- – Heeft meer ruimte nodig
Wat wel de aandacht trekt aan synthetisch materiaal is dat het geen dieren zijn betrokken in het maakproces. Veel mensen willen geen dieren opofferen voor hun kampeertripje. Als je ook wilt voorkomen dat ganzen hun veren verliezen op een onplezante manier, dan is een slaapzak met synthetisch materiaal een oplossing. Je zal het verschil tussen dons en synthetisch wel merken aan de prijs. Er zijn goeie slaapzakken met synthetisch materiaal die in de dubbele-getallen vallen, maar een hoge kwaliteit dons slaapzak komt al vaak neer op drie-nummers.
Wat is de EU EN standaard 13537?
Dit is een verplicht kwaliteitslabel voor algemene slaapzakken (behalve voor extreme-temperaturen, en militaire slaapzakken), geïntroduceerd door de Europese Unie in 2005. Om dit label te verkrijgen moet de slaapzak getest zijn op een betaalde manier. Hij wordt getest op comfort, limiet en extreme temperaturen, eigenlijk wordt gekeken of alles wat op het label staat waar is.
Echte warmte komt van binnen – het belang van voering en afwerking
Met slaapzakken, garandeert de voering dat je het niet te koud krijgt tijdens het slapen, maar de afwerking is ook belangrijk. Je kan kiezen tussen verschillende materialen: katoen of nylon. De functie hiervan is dat de voering vocht opneemt, vanaf binnen, zodat jij lekker warm en droog blijft. Als dit niet gebeurt krijg je het koud.
Katoen
Dit is een natuurlijk materiaal speciaal voor de voering van slaapzakken. Het voelt fijn op de huid en houdt je warm, alsof je op een schoon onderlaken ligt. Katoen echter, neemt je zweet wel op maar laat het niet verdampen aan de buitenkant van je slaapzak. Dat neemt niet weg dat katoenen slaapzakken veel worden gebruikt voor kamperen.
Nylon of polyester
Volgens experts, zijn deze materialen meer geschikt voor kamperen dan katoen. De rede hiervoor is dat nylon ook comfortabel is voor de huid, en het functioneler is dan katoen. Nylon of polyester zijn beter in het begeleiden van zweet van binnen naar buiten. Zo blijft jouw slaapzak droog en warm en slaap jij goed. Deze materialen zijn ook licht van gewicht, wat wel handig is als je op weg bent met een kleine rugzak, voor weken.
Wat kan je nu doen tegen het feit dat jouw slaapzak haar isolatiewerking verliest?
De slaapzak droog houden is belangrijk. Als je gaat kamperen met een donzen slaapzak, zorg er dan voor dat je deze goed ventileert, en schudt hem altijd even uit na het slapen. Laat hem liggen in de zon, of in de frisse lucht voor ongeveer 30 minuutje om ervoor te zorgen dat je langer van jouw slaapzak kan genieten. Zo kan het dons los komen en drogen. Met synthetische slaapzakken hoef je niet zo erg letten, omdat ze minder vocht vasthouden. Af en toe de slaapzak ventileren kan natuurlijk geen kwaad.
De correcte vorm van de slaapzak:
De vorm van een slaapzak verschilt met de functie van de slaapzak en hoeveel je beweegt ’s nachts. Slaapzakken worden verdeeld in de volgende vormen:
- Een mummie slaapzak
- Een mummie slaapzak met eivorm
- Een deken-vormige slaapzak
Een mummievormige slaapzak wordt gekarakteriseerd door haar smalle vorm, die zich aanpast aan de menselijke vormen. Deze slaapzakken kunnen niet alleen heel klein opgevouwen worden, maar de vorm maakt het ook mogelijk om buiten te slapen in de vrieskou. In de eivormige mummieslaapzak is het midden en het voeteneinde breder dan bij mummieslaapzakken. Deze vorm is handig als je flink beweegt in je slaap. De deken-vormige slaapzak kan helemaal opengeritst worden, zodat je het als een deken kan gebruiken tijdens het kamperen. Zo heb je meer ruimte voor je voeten. Deze slaapzak is bedoelt voor minder extreme temperaturen, want je voeten worden sneller koud.
Warmte behouden in je slaapzak – tips!
Er zijn een paar goeie oude tips die je kan gebruiken zodat je het warm krijgt en houdt in een slaapzak.
- Gebruik een Biwa tas
- Om de warmte in je slaapzak te houden, kan je een Biwa rugtas gebruiken. Dit is een plastic hoes dit niet alleen het vocht en de wind buiten houdt, maar ook de warmte binnen. Zo blijf je langer warm.
- Gebruik een slaapmatje
- Een efficiënte manier om comfortabel te slapen en te zorgen dat de kou niet wegvloeit, is het gebruiken van een slaapmatje, of isolatiematje. Door hier op te slapen blokkeer je de kou en blijf je langer warm van onderen. Zorg ervoor dat het isolatiematje de juiste… isolatie heeft!
- De juiste kleren voor slapen
- Een campingavontuur kan voor onverwachte dingen zorgen. Neem daarom altijd geschikte kleding mee. Dit is juist handig voor die koude nachten in een slaapzak. Een muts en sjaal zijn makkelijk en compact om mee te nemen, want je hoofd steekt natuurlijk uit een slaapzak. Warme sokken zijn ook geen overbodig luxe met koude nachten.
- Een slaapzakkap met aantrektouw
- Veel slaapzakken gemaakt voor kamperen hebben haar eigen kap met aantrektouwtjes. Zo blijft je hoofd ook een beetje warm. Doe de capuchon over je hoofd en trek de touwtjes aan voor extra warmte.
- Combineer meerdere tips
- Misschien de meest efficiënte manier voor het opwarmen en behouden van warmte in je slaapzak is door tips te combineren. Bijvoorbeeld, gebruik een synthetisch model buitenslaapzak en een dons gevulde binnenslaapzak, dan kan je opwarmen tot 15 graden. Deze methodes zijn vooral handig voor als je wilt gaan kamperen met extreme kou.
- Een kruik bij het voeteneinde
- Een kruik wordt gebruikt om voeten te verwarmen, als sinds de kruikentijd 😉. Plastic kruiken zijn makkelijk mee te nemen en compact. Gebruik een kruik voor extra warmte bij je voeten en in je slaapzak.
Conclusie
Wanneer je gaat shoppen voor een nieuwe slaapzak zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Ben jezelf bewust van de temperaturen, het weer en de materialen die je wilt gebruiken. Als laatste kunnen de werknemers in de winkel je ook altijd helpen en advies geven!