Je hebt het waarschijnlijk al eens ervaren: Die spanning voor het begin van je reis, het verlangende gevoel naar avontuur en het gevaar van het onbekende. Misschien zijn deze gevoelens niet zo sterk voor jouw eerste kampeeravontuur, maar het is altijd handig om jouw reis (en leven) een stukje makkelijker te maken.
1) Hoe zet ik mijn tent op?
Test altijd even de tent voordat je op kampeeravontuur gaat! Het opzetten van een tent in je woonkamer is niet de meest praktische optie, daarom kan een 3D puzzel nog wel eens helpen met voorbereiden. De meeste modellen [link tent types] zij uitgerust met een dikke binnentent, die je veilig stelt van alle muggen, en een waterbestendige buitentent, die over de binnentent komt. Paaltjes die de tent staande houden en haringen die de tent stabiel in de grond houden.
Voordat je vertrekt! Check even of alle haringen, paaltjes, en de tent compleet is. Is alles compleet? Dan kan er niks meer gebeuren!
2) Help, ik verdrink!
Niet elke tent is bestand tegen stormachtig weer, maar je kan jouw kansen om te overleven vergroten door de buitentent te verstevigen met haringen en scheerlijnen. Doe dit op zo’n manier dat de buitentent de binnentent niet aanraakt. Werkt dit niet? Gebruik dan stenen of verbind jouw tent met een boom.
Nog twee tips: Vermijd vals-platte kuilen en heuveltjes, want water stroomt naar beneden en jij hebt een tent – geen boot.
3) De pizzeria is niet open!
De nummer 1 regel voor kamperen: Neem altijd genoeg benodigdheden mee – zeker als je met de benenwagen op reis bent en niet snel van de ene naar de andere plaats kan reizen. Neem je deze belangrijke regel niet in acht, wees dan niet bang, verhongeren zal je vast niet. Met alle geluk is er een klein winkeltje op de camping waar je wat boodschapjes kan doen. Prijzen zullen hoger liggen dan in de supermarkt, maar alles is beter dan niks bij je hebben.
4) Het toilet is zo ver weg!
Met een beetje verbeeldingskracht kan je vast bedenken waarom dat kleine bosje op de camping geen toilet is. Een paar logistieke tips: Neem alles mee in een toilettas, zodat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen omdat je iets vergeten bent. Badslippers zijn ook geen overbodige luxe, het is altijd fijn om jouw voeten te beschermen.
Laatste tip: Zet je tent niet op tè dicht bij het toiletgebouw. Deze “handige” keuze kan nog wel eens negatief uitvallen.
5) De WLAN bereikt mijn tent niet!
Het bereiken van je datalimiet op vakantie is al vervelend genoeg. Nu kan je geen “How I Met Your Mother” meer kijken! Zeker tragisch! Het kampeerleven kan hard zijn! Nu snap je echter wel waarom iedereen naast de receptie hangt te chillen met hun mobieltjes. Eén voordeel: De batterij gaat langer mee als je jouw telefoon niet heel de tijd gebruikt 😉
6) Ik word lek geprikt door muggen!
De nummer 2 regel voor kamperen: Laat nooit de tent “lekker luchten” ’s avonds. Muggen, torretjes, en andere beestjes vinden dit namelijk té leuk en “slapen” graag bij je in de tent. De term late night snack is niet alleen van toepassing op mensen. Anti-muggenspray kan ook helpen.
7) Oh nee, mijn buren zijn (…)
Niet alle campingburen zijn vriendelijk en cool (zoals in onze video 😉). Het is normaal dat je niet met iedereen even goed om kan gaan. Tips voor het overkomen van deze situatie: (Als het echte kletsers zijn) Negeer ze. Iedereen kent de oordopjes regel wel:
1 oordopje, ik probeer me te concentreren
2 oordopjes, stoor mij niet alsjeblieft
Je kan ook altijd nog doen alsof je ze niet verstaat, dit werkt vooral als je in het buitenland kampeert. Is het al te laat? Probeer hardop te praten over dingen die voor jou een afschrikkende werking hebben, misschien horen ze het? Als laatste kan je altijd nog van kampeerplek veranderen.
8) (…) is kapot gegaan!
De nummer 3 regel voor kamperen: Ga nooit op reis zonder duct-tape! Je kan ook gaan voor een meer uitgebreide repareer-kit voor jouw tent en/of kampeermatje. Duct-tape kan je nou eenmaal redden van nog veel meer problemen!
9) Een gezellige nacht in de tent
Als je met je partner op vakantie gaat, is het natuurlijk logisch dat je een gezellig moment in de tent hebt. Ja, het is goed mogelijk dat andere mensen jou horen.
Een paar tips: Doe geen zaklamp aan in de tent, dit geeft namelijk een silhouet voor de gasten die langslopen. Het is ook handig om je tent niet naast een familie te zetten, dan hoeven de ouders niet uit te leggen waar dat hevige geritsel vandaan komt.
10) Er zit iets vlakbij de tent!
Anderen kunnen jou horen, maar jij hoort natuurlijk ook de natuur en de omgeving. Dit kunnen dronken tieners zijn, wilde dieren, golven of het ritselen van de bladeren. Kampeer je in een gebied waar er ècht wilde dieren rondlopen, zorg er dan sowieso voor dat al je eten in de tent ligt en je geen plastic buiten rond laat slingeren. Dit is slecht voor de dieren en de natuur.
Maak lijstjes!
Nu je al deze belangrijke tips hebt doorgelezen komt de laatste, handigste regel. Maak lijstjes en check, check, check of je alles bij je hebt. Met name opladers, tent, matje en benodigdheden voor het éérste diner. Kies ook de juiste camping van tevoren, zodat je niet voor verassingen staat.
Heb je ècht alles? Laat het avontuur dan beginnen!