Als je wilt kamperen met een tent, caravan of camper in bijvoorbeeld Portugal of Italië, is er vaak geen mogelijkheid om gebruik te maken van een toilet. Daarom is het raadzaam om een droogtoilet mee te nemen. Dit is een praktisch alternatief voor het klassieke “chemisch toilet”. De verschillen worden hieronder in detail beschreven.
Een droogtoilet – wat is het?
Een droogtoilet verschilt in veel opzichten van een chemisch toilet, dat zich vooral onderscheidt door het blauwgekleurde water in de kom. Een droogtoilet heeft daarentegen geen spoelwater of chemicaliën nodig. Dit maakt ze tot een veel milieuvriendelijker alternatief.
Er zijn verschillende versies op de markt. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle droogtoiletten composttoiletten of scheidingswc’s, die ook veel gebruikt worden.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn droogtoiletten niet specifiek ontworpen voor campers. Ze kunnen ook op andere plaatsen worden gebruikt, zoals tuinhuisjes of andere plaatsen zonder vaste toilet. Door hun eenvoudige installatie en kleine omvang worden ze steeds meer gebruikt door kampeerders. Het is een ideale oplossing voor wanneer er geen vaste installatie voor een goed toilet is, maar je toch je eigen toilet wilt hebben.
Voor- en nadelen van een droogtoilet
Er zijn vele redenen om te kiezen voor een droogtoilet wanneer je gaat kamperen. Een van de belangrijkste redenen is dat er geen schadelijke chemicaliën gebruikt hoeven te worden en dat de inhoud gemakkelijk kan worden geleegd. Ook is er geen water nodig voor het spoelen. Een nadeel is echter dat er zakken nodig zijn voor de container, die regelmatig vervangen moet worden.
Hoe werkt een droogtoilet
Het droogtoilet is in de meeste gevallen een compost-toilet waarin vloeistof en vaste uitwerpselen in dezelfde container worden opgevangen. Het volume van zo’n container varieert tussen de 20 en 150 liter – afhankelijk van de grootte en het ontwerp van het toilet. De inhoud van het toilet wordt vervolgens bij een inzamelpunt of in een tuin composthoop geleegd.
Een andere variant is het toilet met geïntegreerde composteerder: hier vallen de uitwerpselen in een composteerder onder de zitting. De vloeibare delen worden afgevoerd, terwijl de vaste uitwerpselen worden afgebroken en naar beneden glijden. Aan de onderzijde bevindt zich een klep voor het verwijderen van de afgewerkte compost.
Het is ook mogelijk om voor een scheidingstoilet te kiezen. Hier worden vaste en vloeibare componenten verzameld in aparte containers. Dit klinkt in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar het werkt in de praktijk relatief eenvoudig.
Aan de voorkant wordt een gedeelte voor urine geplaatst, waardoor via een buisje vloeistoffen naar een tank wordt geleid. Aan de achterkant bevindt zich een container waarin de vaste componenten vallen. Geen probleem voor mannen, maar het zal even duren voordat een vrouw eraan gewend is. Na gebruik wordt er strooisel over de uitwerpselen gegooid om onaangename geuren te verdoezelen. Als het toch slecht begint te ruiken, kunt u de zak gewoon weggooien.
Ventilatie en geur – wat je moet weten over het droogtoilet
Als je er zeker van wilt zijn dat er geen onaangename geuren zijn, kan het handig zijn om een ventilator te installeren. Dit is vooral het geval het toilet in vaste plaats zoals een caravan of schuur is geplaatst. Het is ook belangrijk om het toiletdeksel van tijd tot tijd open te laten staan – op deze manier kan het vocht verdampen. Voor de installatie van een ventilatie is normaal gesproken een ventilator met 12 volt voldoende. Dit wordt gecombineerd met een ontluchtingspijp, die lucht naar buiten filtert. Ventilatoren met zo’n laag vermogen verbruiken nauwelijks energie en bieden daarom een praktische oplossing. Als je geen ventilator wilt gebruiken, kun je de zak gewoon vaker legen.
Zelf een droogtoilet bouwen?
Droogtoiletten zijn tegenwoordig verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten. Daarbij hoeven ze alleen nog maar in uw camper of schuur te worden geïnstalleerd. Je kunt er ook eentje los kopen om gewoon mee te nemen. Een andere optie is om je eigen toilet te bouwen. Allereerst heb je hout nodig voor de onderbouw. Daar installeer je een emmer voor vaste uitwerpselen, een urinecontainer en de juiste buizen en een opvangbak. Het is belangrijk dat de onderconstructie aan de zijkant een opening heeft waardoor de inhoud kan worden verwijderd. De buis van de urinebuis naar de opvangbak moet op een gemakkelijk bereikbare manier worden gelegd. Een groot voordeel van deze zelfgemaakte constructie is dat het toilet kan worden aangepast aan het beschikbare oppervlak. Bovendien is het een goedkope oplossing.
Waar kan de inhoud worden verwijderd tijdens het kamperen?
Meestal is het voldoende om de emmer één keer per week te legen tijdens het kamperen – afhankelijk van hoeveel mensen het toilet gebruiken en hoe groot de container is. Je hoeft alleen maar de zak eruit te halen, te sluiten en weg te gooien. Natuurlijk kan de inhoud van het kampeertoilet ook worden gebruikt als compost voor de tuin. Het toiletpapier mag echter niet in dezelfde container terechtkomen. Dit is belangrijk, omdat het veel langer duurt voordat het volledig is afgebroken.
Het volume van de urinetank moet ongeveer 35 liter zijn voor twee personen. Daarmee kan het tot een week duren voordat hij vol is. Natuurlijk kun je de inhoud ook legen in een normaal toilet wanneer je je vakantie doorbrengt op een camping. Als je kampeert in de natuur zou je het in principe ook buiten kunnen legen, maar zorg er dan wel voor dat je dit op een gepaste plaats doet en je zeker weet dat je er niemand mee stoort. Ook moet je in dat geval heel goed opletten dat je geen toiletpapier in de natuur achterlaat.
Opgelet: In Duitsland is het niet toegestaan om onbehandelde menselijke uitwerpselen te gebruiken voor bemesting. Een composteerperiode van ongeveer een jaar is noodzakelijk. Het is beter om ze te combineren met keuken- en tuinafval in een grote container.
Het kopen van een kampeertoilet: Hoeveel kost een droogtoilet?
Aangezien er een aantal verschillende droogtoiletten op de markt zijn, is het goed om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken voordat je er een gaat kopen. De prijzen verschillen per type en ontwerp. Kant-en-klare toiletten zijn doorgaans duurder dan zelfgebouwde toiletten. Eenvoudige droogtoiletten kosten tussen de 100 en 400 euro. Maar modellen van hogere kwaliteit kunnen tot 1.000 euro kosten – vooral als de fabrikant bekend is. Als je besluit er zelf een te bouwen, kunt je verwachten dat de totale kosten ongeveer 150 euro bedragen. Natuurlijk hangt het allemaal af van de materialen die je besluit te gebruiken.